روزنامه «هممیهن» در گفتگو با کارشناسان اصل برگزاری دادگاهها بهصورت عمومی را بررسی کرده است، بخشی از این گزارش دربارهی دادگاه علنی و پروند مهسا امینی را در اینجا میخوانید.
دادگاههای علنی یا غیرعلنی؟ این موضوعی است که در سالهای اخیر و بهصورت ویژه در یکسالونیم گذشته بسیار موردتوجه قرار گرفته و بارها بر علنیبودن دادگاهها بهویژه در پروندههای سیاسی و امنیتی تاکید شده است. موضوعی که موردتوجه رئیس قوهقضائیه هم قرار گرفته است.
حقوقدانها تاکید میکنند براساس قوانین، اصل بر برگزاری دادگاهها بهصورت علنی است و شرایط برگزاری دادگاههای غیرعلنی را قانون مشخص کرده. آنها میگویند اظهارات رئیس قوهقضائیه تنها تاکید بر قوانین موجود است و باید به مرحله اجرا و عمل برسد.
صالح نیکبخت، وکیل دادگستری هم بر این موضوع تاکید میکند که مطابق با قانون اساسی و قوانین عادی کشور، اصل بر برگزاری دادگاهها بهصورت علنی است. او با اشاره به استثنائات این اصل میگوید: «مشکل اساسی این است که در مواردی که علنیبودن دادگاه ایرادی ندارد، دادگاهها بهصورت غیرعلنی برگزار میشود، بهویژه در دادگاههای انقلاب که معمولاً به پروندههای سیاسی یا به تعبیر مقامات، به پروندههای ضدامنیتی رسیدگی میکنند.
مثلاً در سال گذشته، دادگاه تعدادی از وکلای دادگستری به اتهام تبلیغ علیه نظام، بهصورت غیرعلنی برگزار شد و در این دادگاهها وکلای مذکور، محکوم و از برخی حقوق اجتماعی نیز محروم شدند؛ بنابراین اگر رئیس دستگاه قضایی قصد استفاده از اختیارات قانونی خود را دارد، میتواند شرایطی را فراهم کند که دادگاهها موارد برگزاری غیرعلنی جلسات رسیدگی را مطابق با قانون آئین دادرسی کیفری محدود به مواردی کنند که در این قانون مورد تاکید قرار گرفته است.»
این حقوقدان بر این موضوع هم تاکید میکند که غیرعلنیبودن دادگاهها برخلاف آنچه در نص قانون آمده تبدیل به یک رویه شده و تقریباً همه دادگاهها به همین شیوه برگزار میشوند، مگر در مواردی که مقامات نظرشان بر علنیبودن دادگاه باشد: «تجربه نشان داده که تنها در برخی از جرائم سیاسی و حساس، دادگاهها بهصورت علنی برگزار شده اند و در این موارد هم غالباً افراد خاص و محدود موردنظر در دادگاه حضور داشتهاند، یعنی برخی حاضران در دادگاه بهصورت گزینشی انتخاب شدهاند، این درحالیاست که منظور از علنیبودن، حضور بدون مانع همه افراد در دادگاه و آگاهی آنها نسبت به جریان رسیدگی ازیکطرف و انتشار روند رسیدگی در دادگاه توسط رسانههاست.»
او معتقد است، برگزاری دادگاهها بهصورت غیرعلنی (بهجز در موارد ذکرشده در قانون) نهتنها با قانون اساسی و قوانین عادی کشور مغایرت دارد، بلکه نتیجه آن برای نظام قضایی کشور هم خوب نیست: «واقعیت این است که محاکمه غیرعلنی افراد اعم از فعالان سیاسی، مدنی، وکلای دادگستری و افرادی که بهدلیل فعالیتهای حقوق بشری دستگیر میشوند، آثار بسیار منفیای بهدنبال دارد. مثلاً محکومشدن برخی از افراد در محاکم غیرعلنی و محرومیت اجتماعی آنها در این محاکم، انعکاس بیرونی بسیار گستردهای بهدنبال داشته است، بههمیندلیل هم برخی شعب دادگاههای تجدیدنظر، این موضوع را موردتوجه قرار داده و در اغلب موارد، آراء مذکور را اصلاح کردهاند؛ بنابراین باید از اجراییشدن نظر ریاست قوهقضائیه استقبال شود. اما عملینشدن این اظهارات بهمنزله شعاریبودن آنهاست که میتواند تاثیری منفی بر افکار عمومی بر جای گذارد.»
نیکبخت درباره تاثیر تصویب قانون جرم سیاسی و برگزاری علنی دادگاه فعالان سیاسی، تاکید میکند که قانون ما در حوزه جرم سیاسی ناقص است: «بهعنوان مثال در این قانون، مواردی مانند افتراء یا نشراکاذیب، جرم سیاسی تلقی شده درحالیکه عنوان اتهامی تبلیغ علیه نظام، در این قانون بهعنوان جرم غیرسیاسی درنظر گرفته نشده و در این قانون نیامده است. توجه به این موضوع ضروری است که تبلیغ علیه نظام همانطور که از نام آن پیداست بهمعنی تبلیغ علیه ساختار سیاسی و مبارزه با آن توسط افراد، اما بدون استفاده از خشونت است. این موضوع باعث شده، فعالیت افراد در حوزه سیاسی یا مدنی بهعنوان جرم غیرسیاسی و امنیتی تلقی شده و با استفاده از این موضوع هم، دادگاههای مربوطه بهصورت غیرعلنی برگزار شوند.»
او در پاسخ به این سوال که آیا دادگاه پرونده مهسا امینی و سایر معترضان سال ۱۴۰۱ بهتر نبود بهصورت علنی برگزار شوند، میگوید: «در پرونده معترضان سال ۱۴۰۱، اقدام پیشنهاد رئیس قوهقضائیه برای عفو بازداشتشدگان، اقدامی بود که باعث شد بسیاری از افراد از زندان آزاد شوند، اما دادگاه افرادی که در جریان حوادث آنسال دستگیر و با اتهامات محاربه، افساد فیالارض و... مواجه شدند، بهصورت غیرعلنی برگزار شد که انعکاس این موضوع، اثر عفو عمومی انجامشده را نزد افکار عمومی کمرنگ کرد. اما درباره پرونده مهسا امینی، حقیقت این است که پرونده در دادسرا مانده، تحقیقات مورد درخواست ما هنوز انجام نشده و تاکنون هیچ دادگاهی برای این پرونده تشکیل نشده که بخواهیم از علنی یا غیرعلنیبودن آن سخن بگوییم.»