عیدعلی کریمی در انتقاد از افزایشِ ۳۵درصدیِ دستمزد کارگران گفت: مصوبهی مزد امسال نشان داد که دولت دیواری کوتاهتر از دیوارِ کارگران پیدا نکرده است. ابلاغِ مصوبه یک جانبه مزد، بدونِ امضای نمایندگانِ کارگری نقطه عطف تاریکی در عملکرد وزارت کار است و امیدوارم هر چه زودتر در این تصمیم تجدیدنظر شود.
وی در گفتگو با ما گفت: دولت و نمایندگان کارفرمایی دائم از حل مشکلات اقتصادی و افزایش تولید صحبت میکنند، غافل از اینکه مهمترین مولفه برای رسیدن به این هدف، کارگران هستند. بدونِ تأمین حداقل معیشت کارگران و در حالیکه کارگران از کارخانه فراری هستند، چگونه میتوان برای تولید این کشور برنامهریزی کرد؟
کریمی بیان کرد: از مجلس میخواهیم که هرچه سریعتر از وزیر کار طرح سوال کنند. ایشان چطور میتوانند در شرایطی که همهی قیمتها چند برابر شده، بازهم از افزایش ۳۵درصدی حقوق حمایت کنند؟
وی گفت: در حال حاضر بسیاری از کارگران تمایل به کار در بخش خدمات دارند و خیلیها هم برای گذران زندگی به سمت مشاغل کاذب و دلالی میروند. کارگری کردن در بخش صنعتی و تولید با این حقوق پایین، طالب کمی دارد، در حالیکه اگر بخواهیم به سمت افزایش تولید برویم این نسبت باید تغییر کند.
دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین گفت: سال قبل برخی از واحدهای صنعتی به اجبار چندین بار افزایش حقوق دادند تا کارگران خود را از دست ندهند؛ اینها باید مبنایِ مذاکرات شورایعالی کار قرار میگرفت، نه اینکه با تورمی دانستن حقوق کارگر باز به سیاست سرکوب مزد دامن بزنند.
این فعال کارگری گفت: پیش از سال نو، نمایندگان کارگری میگفتند حقوق باید به ۱۵ میلیون تومان برسد و کمتر از این رقم، معیشتِ کارگران را دچار مشکلات بسیار میکند. اما واقعیت این است که حتی حقوق ۱۵ میلیون تومانی هم کفاف زندگی را نمیدهد و دریافتیِ زیر ۲۵میلیون تومان کارگران را با مشکلاتِ معیشتی مواجه میکند.
کریمی بیان کرد: از نمایندگانِ مجلس میخواهیم در صورتِ عدم به نتیجه رسیدن نشست مجدد شورایعالی کار و تجدیدنظر در مزد ۱۴۰۳ کارگران، وزیر کار را استیضاح کنند و اجازه ندهند رویه به حاشیه راندن و بیاهمیت کردن اظهارات نمایندگان کارگری ادامه پیدا کند.
دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین گفت: ۵۰۰ هزار تومان حق عائلهمندی برای کارگران متاهل در نظر گرفتهاند و فکر میکنند برای معیشت کارگران اقدام اساسی انجام دادهاند، در حالی که این اقدامات بیشتر نمایشی است. با این دستمزدها یک کارگر حتی اگر بخواهد تشکیل خانواده بدهد به مشکل برمیخورد.
کریمی بیان کرد: قیمتها افزایش پیدا کرده است و این افزایش تا پایان سال ادامه پیدا میکند، در حالی که دستمزد کارگران یک بار در سال تعیین میشود که آن هم با تورمِ رسمی فاصله بسیار دارد. یعنی دستمزد یکبار از تورمِ آخر سال جا میماند و چندین بار از نرخهای چند باره افزایش تورم در سال.
این فعال کارگری همچنین به معیشت بازنشستگان اشاره کرد و گفت: اگر اوضاع بازنشستگان بدتر از کارگران نباشد، بهتر نیست. آنها سالها کار کردهاند و حالا نیز برای گذران زندگی باید در سن پیری کار کنند. سفرهی بازنشستگان روز به روز کوچکتر میشود. نه از درمان رایگان بهرهای بردهاند و نه از افزایش حقوق متناسب با حداقل هزینههای زندگی. با افزایش سرسامآور هزینههای درمان بخش قابلِ توجهی از درآمد خود را باید صرف درمان کنند و بیمهی پایه و تکمیلی هم به دادشان نمیرسد.
کریمی گفت: مشخص نیست همسانسازیِ بازنشستگان تامین اجتماعی چگونه قرار است اجرا شود. امیدواریم به بهانه نبود بودجه بازنشتسگان تامین اجتماعی را از همسان سازی حقوق معاف نکنند که بازنشستگان تامین اجتماعی اوضاع معیشتِ بسیار بدی دارند. ضمن اینکه آنها از مزایای مزدی هم بیبهره هستند.
منبع: ایلنا