مصطفوی در روزنامه خراسان نوشت: «۵ تا پیتزا، ۲ تا ظرف سیب زمینی سرخشده، ۲ تا سالاد و ۳ بطری نوشابه خانواده، فقط ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان!» شاید باورتان نشود، اما این قیمت بستهای است که شخصیت مهران مدیری سال ۸۴ در سریال «جایزه بزرگ» به مشتریاش میفروشد.
رقمی که همهمان را شگفت زده میکند، اما آن موقع یک قیمت منطقی و معمولی بوده است. این روزها افزایش قیمت کالاهای اساسی به کابوسی تبدیل شده؛ یک روز، خبر گرانی خودرو و مسکن خبرساز میشود و روز بعد، افزایش قیمت برنج، گوشت، روغن، مرغ، حبوبات و ... نظرها را به خود جلب میکند.
نکته جالب ماجرا هم آنجایی است که هربار قیمتهای عجیب و غریب خودرو، خوراکیها و کالاها را میبینیم یاد گذشتههای نه چندان دور میافتیم؛ آن روزهایی که پراید ۷ میلیونی را به راحتی میخریدیم و با چندرغاز حقوق ماهانه با دست پر از میوه و گوشت و کیسه برنج و ... به خانه میآمدیم. اتفاقی که هر از گاهی با انتشار بخشهایی از فیلم و سریالهای چندین سال پیش و روایت قیمتهای آن روزها در فضای مجازی توجهات را به خودجلب میکند.
در اینجا بخشهایی از فیلم و سریالهای سالهای قبل را مرور کردهایم که قیمتهای اعلام شده در آنها از تفاوت زیاد هزینههای آن دوران نسبت به این روزها حکایت دارد.
کدام سریال؟ جایزه بزرگ
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۴
جایزه بزرگ، سریال تلویزیونی به کارگردانی «مهران مدیری» است که در نوروز سال ۱۳۸۴ به صورت روزانه از شبکه ۳ پخش شد. این سریال درباره خانوادهای بود که از نظر مالی وضع مناسبی نداشتند، اما یکی از آنها به نام «بیژن جمالی» با بازی مهران مدیری خبردار میشود که در قرعهکشی بانک، به صورت مشترک با فردی به نام «کامبیز باقی» با بازی رضا شفیعیجم، برنده یک خودروی بسیار گران قیمت شدهاست و ....
نکته جالب این فیلم هم که این روزها مورد توجه قرار گرفته قیمت پیتزاهایی است که تفاوت عجیبی با حالا دارد. در قسمتی از سریال «جایزه بزرگ» خانمی ۵ پیتزا و مخلفات سفارش داده و قیمت تمام سفارشهای او ۱۳هزار و ۶۰۰ تومان میشود! به عبارتی اگر همه مختلفات آن، مثل نوشابه و سیب زمینی و سالاد و ... را ندیده بگیرید هر پیتزا حدود ۲ هزار و ۷۰۰ تومان بوده است!
در صورتی که اگر بخواهید حالا به رستوران بروید و سادهترین پیتزا را تهیه کنید باید حداقل ۱۵۰ هزارتومان بپردازید و برای ۵ پیتزا بیشتر از ۷۵۰ هزار تومان خرج کنید! با یک حساب سرانگشتی، پیتزا طی سالهای ۸۴ تا حالا حدود ۴۰ برابر شده است!
کدام سریال؟ نقطه چین
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۳
مجموعه «نقطه چین» هم از آن سریالهایی است که دیدنش همه را شگفت زده میکند. بامشاد با بازی رضا شفیعی جم، شکم برآمده، نوع حرف زدن جالب، لباسهای رنگ و وارنگ و گل گلیهای عجیب و ... بعد از سالها در یاد همه مانده است. در یکی از قسمتهای نقطه چین، بامشاد در حال صحبت با همسرش یعنی سحر ولدبیگی در نقش مژده جابری است.
با همان لهجه بامزهاش میپرسد: «تو از قیمت بازار خبر داری؟ تمام سکه چند است؟» مژده جابری، همسر او در حالی که روزنامه میخواند میگوید: «حدود ۷۰-۸۰ هزارتومان!» که با تعجب بامشاد روبهرو میشود. این در حالی است که قیمت سکه در چندروز گذشته رکورد شکست و از مرز ۳۷ میلیون تومان هم بالاتر رفت. این جملات هولناک است، اما با یک حساب و کتاب سرانگشتی مشخص میشود که سکه در طول ۱۹ سال گذشته تقریبا ۵۰۰ برابر شده است!
کدام فیلم؟ بیپولی
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۸
«بی پولی» داستان یک طراح لباس مشهور است که غرورش زبانزد عام و خاص و به شدت پول پرست است. کسی که همه چیز را در پول میبیند و حتی ازدواج را هم مقولهای مادی میداند! همین فرد به یک باره آنچنان به بی پولی و بدبختی میافتد که حتی نان شبی برای خوردن ندارد و همه چیزش رو به انحطاط و نابودی میرود. او، اما برای حفظ ظاهر جلوی همسر و خانوادهاش دست به هر کاری میزند تا کسی از بی پولی او خبردار نشود. البته وقتی همسرش متوجه میشود، هر دو سعی در مخفی کردن چنین موضوع مهمی از عالم دارند و ...!
برشی از فیلم «بی پولی» برای این روزهای ما تکان دهنده است. در بخشی از این فیلم «رضا رشیدپور» در نقش یک فرد ثروتمند با پدر همسرش صحبت میکند و در مهمانی میگوید برنج ایرانی را هر کیلویی ۲۶۵۰ تومان خریده است! در حالی که حالا قیمت هر کیلو برنج ایرانی به ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزارتومان رسیده است! با یک حساب سرانگشتی میفهمید که قیمت برنج طی ۱۴ سال گذشته حداقل ۴۰ برابر شده است!
کدام سریال؟ جایزه بزرگ
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۴
سریال «جایزه بزرگ» مهران مدیری انگار برای حسرت خوردن ما ایرانیها ساخته شده است! بعد از سکانس قیمت بسیار ارزان یک بسته خوراکی شامل ۵ پیتزا و سیب زمینی و نوشابه و... قسمت دیگری از این سریال درباره قیمت مرسدس بنز همهمان را شوکه میکند. در این سریال، مهران مدیری در نقش بیژن جمالی، رضا شفیعی جم در نقش کابیز باقی و سید جواد رضویان در نقش مراد غفاری به یک نمایشگاه فروش خودرو رفتهاند تا قیمت یک مرسدس بنز را بپرسند.
شاید باورتان نشود که یک مرسدس بنز s۵۰۰ در سال ۸۵ فقط ۳۲ میلیون تومان بوده و حالا حدود ۳ میلیاردتومان خرید و فروش میشود. این یعنی خودروی مرسدس بنز s۵۰۰ طی ۱۸ سال در خوشبینانهترین حالت ۱۰۰ برابر شده است! جالب اینجاست که در این سریال، فروشنده میگوید که قیمت این خودرو در چند روز اخیر بالا کشیده است!
کدام سریال؟ پاورچین
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۱
مگر میشود از مهران مدیری نام برد و یاد پاورچین و سریالهای کمدی دهه ۷۰ و ۸۰ نیفتاد؟ سریال پاورچین که از شهریور ۱۳۸۱ تا اردیبهشت ۱۳۸۲ با بازی مهران مدیری و سید جواد رضویان و ... روی آنتن میرفت در دوره خودش از آن سریالهایی بود که در یادها ماند.
در بخشی از این سریال، جواد رضویان در نقش داود برره به همراه مهران مدیری در نقش فرهاد برره به یک رستوران میرود و قیمت استیک و فیله مرغ را میپرسد و فروشنده، قیمت هر دو غذا را ۲ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام میکند که با قیمتهای حالا قابل مقایسه نیست. در سایتهای فروش آنلاین غذا، ارزانترین ساندویچ استیک ۱۲۰ هزارتومان است و در بعضی رستورانهای لاکچریتر بعضی بشقابهای استیک تا ۳۰۰ هزارتومان هم فروخته میشود. یعنی در بهترین حالت، قیمت استیک طی ۱۵ سال گذشته حدودا ۳۵ برابر شده است.
کدام سریال؟ هیولا
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۹۸
«هیولا» هفتمین همکاری مهران مدیری و پیمان قاسمخانی محسوب میشود که کنایههای اجتماعی و اقتصادی تیز و صریح آن به شدت ملموس است. مهران مدیری در این سریال به طور ویژهای، به مشکلات آموزش و پرورش و جامعه فرهنگیان و به اتفاقات و اختلاسهای صورت گرفته در صندوق ذخیره فرهنگیان با زبان طنز میپردازد. در قسمتی از این سریال، معلمان در اعتراض به مشکلات صندوق شان در تجمعی شرکت کردهاند و میخواهند گوجه و تخم مرغ به سمت این شرکت پرتاب کنند.
نکته جالب، اما معلمی است که جلو میآید و میگوید: «در این اوضاع گرانی، هر شانه تخم مرغ به قیمت ۲۰ هزارتومان را دلتان میآید به در و دیوار اینجا بزنید؟ همه چیز را گران کردهاند که نتوانید چیزی پرتاب کنید و فردا حتما پول نظافت آنجا را هم از سپرده ما کم میکنند!» اولین قسمت این سریال در رادیبهشت ۱۳۹۸ منتشر شده است و حالا بعد از تغییر در شیوه پرداخت یارانه، قیمت هر شانه تخم مرغ به ۱۲۰ هزارتومان رسیده است. یعنی قیمت هر شانه تخم مرغ طی ۳ سال دقیقا ۶ برابر شده است!
کدام سریال؟ خانه به دوش
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۳
سریال «خانه به دوش» که در ماه رمضان سال ۱۳۸۳ پخش میشد داستان زندگی آقا ماشاا... را به تصویر میکشید. آقا ماشاا... دستفروشی ساده دل بود که سعی داشت از راه حلال، روزیاش را به دست آورد، اما در امرار معاش خود و خانوادهاش دچار مشکل بود. او برای اینکه مشکل مالی خود را حل کند با آقای بیات با بازی خشایار راد همکاری کرد و پولی را برای سفر به مالزی به او میدهد؛ اما آقای بیات کلاهبردار است و ....
در قسمتی از سریال «خانه به دوش» آقاماشا... به گل فروشی میرود، سبد گل تقریبا بزرگی بر میدارد و قیمت آن را میپرسد. فروشنده هم قیمت آن را ۱۱ هزارتومان اعلام میکند که با واکنش آقاماشا... روبرو میشود. در صورتی که اکنون هر شاخه گل رز حداقل ۵۰ هزارتومان است و اگر بخواهید سبدگل کوچکی را تهیه کنید حداقل باید ۵۰۰ هزارتومان بپردازید. یعنی یک سبد گل در سال ۱۳۸۳ ارزانتر از حتی یک شاخه گل رز این روزهاست!
کدام سریال؟ نقطه چین
چه سالی پخش شد؟ ۱۳۸۳
داستان «نقطهچین» درباره ساکنان یک آپارتمان سهواحدی است. دو باجناق بهنامهای اردل و بامشاد در شرکت منچولباف که متعلق به پدرزن آنهاست با یکدیگر همکار هستند. این همکاری دو باجناق علاوه بر مشکلاتی که برای این شرکت پیش آورده، باعث شده منیژه و مژده، همسران آنها دچار مشکلاتی شوند. آنها در این سریال، ساکن یکی از خانهها صاحبخانه آپارتمان اصغر پیردوست با بازی سعید پیردوست و پسرش کوروش با بازی سیامک انصاری هستند که یک فروشنده لوازم خانگی است.
نکته جالبی که تفاوت عجیب قیمتها را نشان میدهد آن جایی است که سیامک انصاری به یک بنگاه اتومبیل میرود و قیمت یک رونیز را میپرسد که فروشنده، قیمت آن را ۴۲ میلیون تومان اعلام میکند. این خودرو اکنون حدود یک و نیم میلیارد تومان قیمت دارد و طی ۱۷ سال گذشته حدود ۲۵ برابر شده است!