زیسان: انتشار ویدئویی از درگیری یک زن با یک روحانی در درمانگاهی در قم با واکنشهای مختلفی روبه رو شده است و بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی درباره آن موضع گرفته اند. شایعات زیادی هم پیرامون این موضوع منتشر شده است.
به گزارش زیسان، روایت غالب از ویدئو منتشر شده این است که یک روحانی از زنی که کودکی در بغل دارد و حجاب ندارد، فیلم میگیرد که با واکنش تند زن روبه رو میشود و زنان حاضر در درمانگاه نیز از او حمایت میکنند. گفته میشود آن زن، مادری بوده که نوزاد بیمارش را به درمانگاه آورده است و در آن لحظه هم در حال شیر دادن به نوزادش بوده است.
شب گذشته کانالهای تلگرامی خبر از بازداشت زن حاضر در ویدئو و برخی مقامات بیمارستان میدادند، اما امروز حجتالاسلام والمسلمین غریب دادستان قم گفت: «در این رابطه دستورات قضایی لازم صادر و پرونده قضایی تشکیل شده است.»
او گفت: «در رابطه با این موضوع تاکنون فردی دستگیر نشده است و تحقیقات ادامه دارد. شایعات در مورد پلمب درمانگاه و یا ابطال مجوز آن صحت ندارد و هیچ گونه اقدام محدود کنندهای انجام نشده است.»
دادستان قم همچنین افزود: «دستورات لازم را نسبت به شناسایی اخلالگران در نظم، سایر زوایای قضیه و همچنین شناسایی عناصری که تصویر را به رسانههای معاند منتقل کردند، صادر کرده است.»
غریب تاکید کرد: «ما از آمرین به معروف که شرایط و مراتب آن را مراعات کرده باشند با جدیت حمایت میکنیم و در هر صورت به این موضوع قاطعانه، عادلانه و با سرعت رسیدگی میکنیم.»
تاکنون از مقامات دولتی فقط دستیار رئیس جمهور درباره این ویدئو اظهار نظر کرده است. سکینه سادات پاد، گفت: «این روحانی اگر میخواهد امر به معروف کند چرا عکس میگیرد؟ حتما باید شرایط مادر را درک کرد، شاید پرخاشگری او مقداری قابل توجیه باشد.».
اما این ویدئو افکار عمومی را تحت تاثیر قرار داده است و از شب گذشته بسیاری درباره آن حرف میزنند.
یکی از بحثهای داغ این است که آیا روحانی حاضر در ویدئو عکسی گرفته است یا نه، برخی که سعی میکنند از این روحانی دفاع کنند میگویند مشخص نیست که او اصلا عکسی گرفته باشد. از طرف دیگر این عده معتقدند اگر هم عکس گرفته، واکنش زن زیاده روی و غیرعادی بوده است.
محمد محمدی تبار، روحانی سرشناس در توئیتر نوشت: «خوب به این فیلم نگاه کن و بابت بیآبرو کردن و تهمتی که به این روحانی زدی خجالت بکش طرف اصلاً دوربین گوشیش باز نبود داشته یه چیز دیگه چک میکرده یاد گرفتین احتمال گناه رو بچسبید و گناه یقینی کشف حجاب و فحاشی و ضرب و شتم رو نادیده بگیرید بابت توییتهام از این طلبه مظلوم معذرت میخوام.»
البته این دیدگاه از سوی برخی دیگر از کاربران رد شده است. آنها معتقدند که کاملا روشن است که این روحانی در حال عکس گرفتن است.
عدهای میگویند کار روحانی درست بوده و آن زن مرتکب رفتار غیرقانونی شده است و باید با او برخورد کرد.
عدهای از کاربران اصولگرا از انتشار ویدئو انتقاد میکنند و میگویند با مسئولان درمانگاه باید برخورد شود. حتی برخی مدعیشدهاند که ویدئو ساخته و طراحی شده و در اختیار اسرائیل و شبکه ایران اینترنشنال قرار گرفته است. کاربری در این باره مدعی شد: «گویی صدا بامیکروفن خوب از نزدیکی زن مهاجم ضبط و بعدا به فیلم بیصدای مداربسته اضافه شده. چون جابه جایی زن در کیفیت صدای او بیتاثیر ولی صداهای دور از او ضعیفتر است. دوربین هم سوژه را دنبال و ویدیو به شبکه اسرائیلی ارسال میشود. لطفا تا مشخص شدن زمان و ابعاد این ویدیو جوگیر نشوید.» البته این ادعا توسط کاربران زیادی رد شده است.
عدهای حتی با استفاده از لفظ توهین آمیز «سلیطه» رفتار زن را توصیف میکنند. عباس عبدی، روزنامه نگار در این رابطه نوشت: «اگر کسانی از این واژه (سلیطه) برای آن مادر استفاده کنند به مراتب بیاخلاقتر از آن روحانی رفتار کردهاند.»
عفیفه عابدی از فعالان رسانهای نیز در این باره معتقد است: «هر زن یا دختر (بماند که مادر درماندهای باشد که درگیر درمانگاه شده است)، در هر زمان و مکان، مخالف عکسبرداری پنهانی فرد غریبه (چه مرد، چه زن، چه آخوند، چه غیر آخوند) است و خواستار پاک شدن عکس خود از گوشی او میشود، سلیطه نیست! اتفاقا زنی است که دارای شأن و غیرت است!».
اما بسیاری از کاربران معتقدند رفتار روحانی کاملا خلاف قانون و دین بوده است و او حق نداشته بدون اجازه عکس بگیرد. برخی کاربران میگویند آن زن درگیر بیماری فرزندش بوده و اصلا متوجه حجابش نبوده است.
در این میان برخی فعالین اصولگرا هم رفتار روحانی را قابل توجیه نمیدانند. مجید رفیعی از فعالان رسانهای اصولگرا در این رابطه نوشت: «در دنیای صورتی ما حاج آقای لباس پیامبر پوشیده از باب امر به معروف میرفت یقه رئیس بیمارستان را میگرفت که چرا اتاق مادر و فرزند نداری؟ یا اینکه ملت چرا روی صندلی ولو شدهاید در حالیکه این مادر مستأصل با فرزندش آنطور یک گوشهای مچاله شدهاند؟!»
وحید اشتری از فعالان جریان عدالتخواه هم این سوال را مطرح کرد: «حالا اگه از یه مادر که روسریاش افتاده و داره بچه شیر میده با موبایل خودت عکس بگیری مرحله بعدی چیه؟ جدا برام سواله. یعنی جایی هست که این عکسها رو توش آپلود میکنند و اتفاقی برای طرف میفته؟ نرم افزاری اپلیکیشنی چیزی مثلا؟»
جلیل محبی دبیر پیشین ستاد امربه معروف و نهی از منکر هم از زاویه متفاوتی به ماجرا نگاه کرده و برخی اصولگرایان را مورد نقد قرار داده است. او در توئیتی نوشت: «توییتر رو چرخی بزنید. حملات به اصطلاح حزب اللهیها به آن روحانی را ببینید. اینها تا هفته قبل برای همان تفکر تبلیغ میکردند و رای میدادند وهرچه گفتیم این تفکر ایران را نابود میکند تمسخر کردند و تهمت زدند…»
بسیار معتقدند که باید مراجع تقلید و روحانیون عالی رتبه به این اتفاق واکنش نشان دهند و معتقدند سکوت در این رابطه جایز نیست. برخی نیز موضع مراجع را درباره عکس گرفتن پنهانی از دیگران را باز نشر میدهند. بسیاری از مراجع این کار را خلاف شرع میدانند.
عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی در رابطه با ماجرا در توئیتی نوشت: «برای فهم این که از کجا به اینجا رسیدیم کافی عملکرد آن روحانی میانسالی که در درمانگاه قم از یک مادر جوان فیلم گرفت را ببینیم. جایگاه امروز روحانیت نسبت به پیش از انقلاب، نزد مردم ۱۸۰ درجه تغییر کرده است. تو خود حدیث مفصل بخوان از این جمله.»