بازار مسکن در خرداد تحت تاثیر دو اتفاق سیاسی، با سقوط تاریخی قیمتها مواجه شد. شاخص «قیمت پیشنهادی» آپارتمانهای تهران طی ماه گذشته ۸.۵درصد ریزش کرد؛ این رشد منفی ماهانه قیمت مسکن از فروردین۹۲، بیسابقه بوده است.
بازار اجاره مسکن در ایران، حالا دیگر فقط تحت تاثیر قیمتهای نجومی نیست؛ برخی از مالکان با تعیین شروطی غیرمعمول و عجیب، مستاجران را در موقعیتهای سخت و گاه تحقیرآمیز قرار دادهاند. شروطی که از وضعیت تاهل مستاجر تا تعداد فرزند ادامه دارد؛ در برخی از موارد حتی الزام به مراقبت از افراد سالمند و توانخواه یا نظافت حیاط صاحبخانه به دست مستاجر نیز به چشم میخورد!
در روزهایی که بازار اجاره مسکن برای بسیاری از شهروندان ایرانی به دغدغهای جدی تبدیل شده، نگاهی به برخی سکوهای اینترنتی نشان میدهد بخشی از آگهیها با واحد پول دلار یا یورو منتشر میشوند. در این آگهیها، خانههایی در مناطق شمالی تهران یا نقاط خاص شهری به اتباع خارجی و شهروندان اجاره داده میشود و مبلغ اجاره از ماهی ۲ هزار دلار تا حدود ۴ هزار دلار یا یورو درج شده است. این در حالی است که این نوع قیمتگذاری خارج از چارچوب رسمی و قانونی ثبت معاملات ملکی در کشور انجام میگیرد.
معنا و مفهوم این قیمتها چیست؟
پایگاه خبری تجارتنیوز در گزارشی که روز شنبه ۱۳ اردیبهشت منتشر کرد، از واحدی مسکونی در خیابان فرشته خبر داد که قیمت آن بین ۱۱ تا ۱۳ میلیون دلار براورد شده است. قیمت این واحد که در ساختمانی خاص با سالن اجتماعات ۵۰۰ نفره، کافه و آشپزخانه در لابی با واحدهایی با متراژ ۵۵۰ تا ۹۵۰ مترمربع قرار دارد، برابر با قیمت یک ملک هزار و ۱۳۳ متر مربعی در منطقه دیپلماتنشین واشینگتن است.
مناطق شمالی شهر تهران چندسالیست، میزبان خانههای لوکسی شده است که قیمت آنها از ویلاهای مبله و لوکس آمریکایی نیز بالاتر رفته است.
یک سوئیت ۱۸ متری در سلسبیل تهران، با ودیعه ۳۰ میلیون تومانی و اجاره ماهانه ۱۰ میلیون تومانی معامله میشود.
مقایسه پایه حقوق ۱۳ میلیون تومانی با اجاره بهای خانههای لوکس در تهران بحث برانگیز شده است.
این روزها به حدی اجاره خانه در ایران بالا رفته که شاهد یک پدید عجیب هستیم.
با افزایش ارزش زمین شهری و قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید مردم، بسیاری از واحدهای فرسوده و ناامن حکم طلا پیدا کرده و وارد بازار مسکن شدهاند.
مردی که ۵۰ واحد مسکونی را به چند صد نفر اجاره داده بود، تحت تعقیب قرار گرفت.